Groei van de wereldbevolking

Project doel:

Klant:

Achtergrond:

De wereldbevolking groeit, dat weten we allemaal. Maar hoe hard groeit deze? En welke landen dragen daar het meeste aan bij? Dit waren de vragen die wij graag wilden duiden.
Met deze interactieve datavisualisatie proberen we niet alleen inzicht te geven in de groei van de totale wereldbevolking, maar ook die van elk afzonderlijk land.

Doelgroep:

Oplossing:

Technieken:

  • UI Design
  • Development

Proces

Research
Concept
Design
Development
De eerste stap in de realisatie van deze datavisualisatie was het onderzoeken van de data. Al snel vonden we betrouwbare data over de wereldbevolking vanaf de jaren ’60 tot nu. Deze koppelden we vervolgens aan de kaart zodat we voor elk land, voor ieder jaar een bevolkingsaantal konden aanspreken. Door de inwonersaantallen van een bepaald jaar te vergelijken met die van het jaar ervoor konden we de groei bepalen. Deze relatieve groei hebben we vervolgens gekoppeld aan een kleurcodering van groen (positieve groei) naar rood (negatieve groei of krimp). Dit vormde de basis van de datavisualisatie, die we nog verder uitgebouwd hebben met het selecteren en ’tracken’ van specifieke landen, het filteren van landen op basis van totale bevolking, eventueel in combinatie met een bepaalde tijdsperiode.

Resultaat

Deze interactieve kaart bewijst al gauw zijn kracht. De enorme dataset aan bevolkingsaantallen van elk land van de afgelopen 60 jaar is ineens ontzettend leesbaar. Op intuitieve wijze kan een gebruiker door de tijd lopen en ziet hij gemakkelijk een algemeen beeld van de wereldbevolkingsgroei, als ook die van afzonderlijke landen. Een ontzettend mooi en onverwacht resultaat was ook het feit dat de outliers (hoge groei of krimpen) erg makkelijk zichtbaar werden. In combinatie met de tijdsperiode en het land waar deze zich voordeden konden makkelijk connecties gelegd worden met verschillende bekende gebeurtenissen zoals oorlogen, hongersnoden en massa emigratie. Op die manier onthult de kaart nog veel meer inzichten die een gebruiker totaal zouden zijn ontgaan wanneer deze uit de enorme verzameling aan cijfers van de dataset gehaald zouden moeten worden.