Planetarium zonnestelsel

Project doel:

Klant:

Achtergrond:

Origineel bedoeld als vrij toegankelijk eigen werk, werd deze interactieve visual van het zonnestelsel razendsnel opgepikt door verschillende media en uiteindelijk door verschillende internationale planetaria geadopteerd in hun museau. We zijn met name trots op het plekje dat het heeft in het Koninklijk Eise Eisinga planetarium in Franeker, het oudst nog werkende planetarium ter wereld!
De interactive is ontstaan uit het idee om het complexe zonnestelsel juist op een simpele en speelse manier te presenteren, zodat mensen er op een toegankelijke manier over kunnen leren.

Doelgroep:

Oplossing:

Technieken:

  • UI Design
  • Animatie
  • Development

Proces

Research
Concept
Design
Development
De interactive is ontworpen vanuit het doel om mensen een idee te geven over hoe de planeten in ons zonnestelsel om de zon heen bewegen. De grafische weergave is versimpeld en de planeten bewegen in een versnelde baan om de zon. De gebruiker wordt aangemoedigd om een willekeurige planeet vast te pakken, deze zelf om de zon heen te slepen en zodoende te ervaren hoe snel de andere planeten meedraaien zodat de onderlinge verhoudingen inzichtelijk worden. Deze simpele, fysieke interactie is de essentie van deze infographic. Hiermee heeft de gebruiker controle, kan hij spelenderwijs ontdekken en krijgt hij letterlijk een ‘gevoel’ voor de verhoudingen in het zonnstelsel. De beweging van de planeten is gekoppeld aan de tijdslijn die wij gebruiken in onze kalenders. Eén omloop van de aarde om de zon is een jaar, welke verdeeld is in twaalf maanden. Op die manier is iedere dag in de geschiedenis van de kalender gekoppeld aan een bepaalde stand van planeten. Ook is het mogelijk om bijzondere toekomstige standen te bekijken, waarop bijvoorbeeld alle planeten aan de hemel staan, of bijna op één lijn komen te staan.

Resultaat

De interactive zorgde voor behoorlijk wat aandacht in de vorm van publicaties op websites als Gizmodo, io9 en Scientias, en leidde uiteindelijk tot opname in de collectie van verschillende internationale planetaria. Ook is het ontwerp nog gestileerd en vertaald in postervorm, welke gepersonaliseerd konden worden en cadeau gedaan als herinnering aan een bepaalde speciale dag in het jaar. Zoals een jubileum, geboorte of trouwdag.