De weg naar aardgasvrij

Project doel:

Klant:

Achtergrond:

Als onderdeel van het klimaatakkoord moet in Nederland de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderd worden.

Op dit moment zijn we in Nederland nog erg afhankelijk van aardgas bij het verwarmen van onze huizen, een fossiele brandstof waar we langzaam maar zeker vanaf willen. Ook in Overbetuwe zullen we onze woningen en andere gebouwen, zoals scholen en kantoren, op een andere manier moeten gaan verwarmen. We hebben de tijd om hier samen goed over na te denken, zodat we de juiste keuzes maken. In 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn.

Over Morgen biedt gemeentes ondersteuning in het opstellen van de transitievisie warmte zodat de transitie van aardgas naar duurzame methode van verwarming soepel verloopt. Overbetuwe is een van deze gemeentes. Voor hen ontwikkelden we een digitale variant van de transitievisie warmte die overzichtelijk weergeeft wat de stappen zijn die de gemeente tussen nu en 2050 gaan ondernemen voor een duurzamere samenleving.

Doelgroep:

Oplossing:

Technieken:

  • Illustratie
  • UI Design
  • UX Design
  • Animatie
  • Development

Proces

Concept
Design
Development
In nauw overleg met zowel Over Morgen als de gemeente Overbetuwe zijn we aan de slag gegaan om te kijken hoe we beknopt maar toch helder de tijdlijn van de transitie naar aardgasvrij in de gemeente Overbetuwe kunnen overbrengen naar hun bewoners. Ons idee hierbij is dat beeld heel veel kan bijdragen aan het overbrengen van dit verhaal.

Resultaat

Het resultaat is een overzichtelijke interactieve infographic in de vorm van een webpagina. De gebruiker kan klikken of scrollen door vier categorie├źn, te weten een introductie; De weg naar aardgasvrij; Vervolgstap per gebied en Wat kunt u doen. In het hoofdstuk De weg naar aardgasvrij maken animaties duidelijk aan de gebruiker hoe de gemeente Overbetuwe over tijd de overstap naar een aardgasvrije gemeente wil maken. In het hoofdstuk Vervolgstappen per gebied hebben we de gemeente Overbetuwe weergegeven in een kaart. Zo kan de gebruiker per dorpskern zien wat de transitie voor hem betekent en hoe de transitie voor zijn woongebied verloopt.